25-08-2022

9 meest gestelde vragen over de Brabantsedag

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE BRABANTSEDAG

Als ware Brabantsedag-fan kom je ze wel eens tegen: mensen die Brabantsedag Heeze (nog) niet kennen! Terwijl jij graag, trots en bevlogen vertelt over die mooiste en grootste theaterparade van het jaar, hoe jij daar het hele jaar mee bezig bent, hoe Brabantsedag het dorp Heeze in zijn ban houdt.

Ze zijn er; mensen die niet weten dat de laatste zondag van augustus al ruim zestig jaar de mooiste dag van het jaar is. Met deze info vul je hun kennishiaat in en haal je hen zonder twijfel over erbij te zijn. En je weet: eenmaal geweest, voor altijd verkocht!

1. IS DE BRABANTSEDAG EEN PARADE? IS DAT WEL LEUK?

Wel leuk.... dat is een understatement! We horen al ruim zestig jaar van ons publiek op die laatste zondag van augustus dat het een onvergetelijk schouwspel is van rollende theaterdecors, met duizenden acteurs, vol muziek, spel, emoties, beweging en interactie. ‘De grootste theaterparade van het jaar’, daar is écht geen woord van gelogen!

2. AH, NET ZOALS MET CARNAVAL?

NEE. NOPE. ECHT NIET. NIET EENS BIJNA.
Begrijp ons niet verkeerd, ook wij zijn dol op carnaval. En ook daar worden bijzonder mooie wagens op de weg gezet. Maar Brabantsedag Heeze gaat nog vele stappen verder. Brabantsedag laat de historie van Hertogdom Brabant tot leven komen. De rollende, huizenhoge theaterdecors hebben allemaal een onderwerp dat gekoppeld is aan het jaarthema, de inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen. In de parade komen gebeurtenissen uit het verleden van het Hertogdom tot leven, creatief vertaald naar onze tijd en imposant door originele ontwerpen en gedurfde techniek.

3. IS DE BRABANTSEDAG IN HEEZE? WAAR LIGT DAT?

Heeze ligt onder de rook van Eindhoven, zoals we dat zo mooi zeggen. Ideaal bereikbaar via zowel de A2 als de A67, omringd door bos en hei; niet voor niets heten we ‘de parel van Brabant’.

4. HOEZO BEN JE ER DAN HET HELE JAAR MEE BEZIG?

Het bouwseizoen start met de themapresentatie, ergens eind oktober, begin november. Dan horen de wagenbouwers wat het thema voor de komende editie is, en aan welke ‘kantlijnen’ hun wagenontwerpen moeten voldoen.

Met dat thema in hun achterhoofd begint aan vele keuken-, vergader- en kroegtafels het brainstorm- en ontwerpproces: “Welk onderwerp of welke persoon kiezen we?” Dan volgt onderzoek online en in archieven, want het onderwerpverhaal moet immers wel historisch correct zijn.

De eerste voorzichtige ontwerptekeningen zien het licht. Tekeningen worden ingediend bij Stichting Brabantsedag die waakt over de hoge creatieve standaard en diversiteit. Onderling overleggen en sparren de wagenbouwersgroepen ook; ze houden elkaars ontwerpen tegen het licht, geven tips en adviezen, wisselen technieken, vakkennis en materialen uit. Ze dragen, onder meer via het gezamenlijke wagenbouwersplatform, elk hun stevige steen bij aan ‘hun’ grootste theaterparade van het jaar.

Het voorjaar is het seizoen van uitdiepen en uitwerken: Hoe gaat de wagen eruitzien? Hoe wordt die technisch gerealiseerd? Het verhaal? De kleding? Het spel? De kosten? De muziek? De boodschap?

In juni begint Heeze zichtbaar te bruisen, wanneer overal de enorme bouwtenten verrijzen. Dan begint het echte bouwen, met als strakke deadline de laatste zondag van augustus. In drie drukke zomermaanden wordt er volop gebouwd, getimmerd, gelast, gelijmd en geschilderd. Tussendoor ontpoppen de leden van de wagenbouwersgroepen zich óók nog als acteurs, stylisten, grimeurs en modeontwerpers. De kostuums, de aankleding, de muziek, het spel; kortom, het verhaal komt tot leven. En dat gebeurt allemaal met veel saamhorig plezier!

5. HOEVEEL MENSEN DOEN ER DAN MEE AAN DE BRABANTSEDAG?

We zijn als stichting Brabantsedag bijzonder trots op onze 16 wagenbouwersgroepen. Samen brengen ze ongeveer 2.000 actieve wagenbouwers in stelling. Hun familie, gezinnen, collega’s, buren en vrienden leveren her en der ook onmisbare bijdragen.

Vanuit Stichting Brabantsedag zijn er nog eens ruim 150 vrijwilligers het hele jaar achter de schermen bezig met het organiseren van de Brabantsedag, in werkgroepen zoals Sponsoring, Marketing & PR, Programmering, Technische Dienst, Financiën en meer.

Op laatste zondag van augustus zelf zijn ook enkele honderden vrijwilligers in touw rond de parade.

Al met al wordt Brabantsedag Heeze gedragen door tegen de 4.000 mensen uit Heeze en omstreken; hoe vet is dat voor een dorp met zo’n 10.000 inwoners? En nog mooier: het zijn stuk voor stuk vrijwilligers – maar wel professioneel! – die er geen cent voor betaald krijgen.

6. KAN IK ZOMAAR WAGENBOUWER WORDEN?

Ja, dat kun je. Iedereen is creatief, iedereen heeft een – onvermoed – talent; ontwerpen, timmeren, lassen, schilderen, acteren, grimeren, kleding maken, cateren. Al die taken horen bij een wagenbouwersgroep. Zin om mee te doen? Neem dan contact op met de groep en ze helpen je verder!

7. HOE KAN DIT AL 63 JAAR ZO'N SUCCES ZIJN?

In alle bescheidenheid: Brabantsedag (denk eraan; aan elkaar geschreven!) is gewoon kei-uniek! Dat zit ‘m in de betrokkenheid van al die vele honderden mensen die er samen een feest van maken.
Dat zit ‘m in het belevenement; sfeer, smaak, muziek, straattheater, kunst, optredens, artiesten, lekker eten en drinken, met voor elk wat wils, voor jong en oud.
Maar dat zit ‘m vooral in de ongelooflijke creativiteit en het hoge niveau – letterlijk! - die je elke laatste zondag van augustus verwonderd aan je voorbij ziet trekken.
Je ziet die laatste zondag van augustus iets dat je nog nooit gezien hebt. En ieder jaar verandert de parade weer: wagens worden nog mooier, spel indringender, verhalen boeiender, emoties krachtiger, technieken vernuftiger, het thema ieder jaar anders en uitdagend.

8. WAT KOST DAT ALLEMAAL WEL NIET?

Tijd. Energie. En inderdaad ook euro’s. Het Heezer bedrijfsleven, de plaatselijke horeca en de Heezer winkeliers doen een flinke duit in het zakje, maar vooral onze partners, hoofdsponsors, sponsors en subsponsors zijn bijzonder gewaardeerde medemogelijkmakers. En laten we ons hooggeëerd publiek vooral niet vergeten: door een kaartje te kopen (voorverkoop 10 euro, gewone tarief 11 euro en aan de kassa 12,-
(kinderen t/m 12 jaar gratis), tribunekaart 12,50 of 25,- overdekt) zorgen zij voor een gevulde kas voor een nog grootsere en mooiere theaterparade volgend jaar!

9. Brabantsedag of Brabantse Dag? (*)

We schrijven Brabantsedag. Aan elkaar. Zonder spatie. Vroeger schreven we wel Brabantse - spatie- Dag, maar dat is jáááren geleden officieel veranderd in Brabantsedag.


NOG MEER VRAGEN? INFO@BRABANTSEDAG.NL

Deel dit bericht
Terug