De rollende theaterdecors zijn huizenhoog en trekken jaarlijks tienduizenden toeschouwers; alleen al om die twee redenen is de focus op veiligheid tijdens de bouw en de theaterparade zelf bijzonder logisch. Dit jaar wordt ook extra aandacht besteed aan een opgeruimd en schoon Heeze na de feestelijke dag.
De stichting Brabantsedag blijft erop hameren: veiligheid voor alles. Samen met de wagenbouwersgroepen is dit jaar een werkgroep Veiligheid opgestart, vertelt de coördinator en bestuurslid Guus Berkers, verantwoordelijk voor facilitair, veiligheid & vergunningen: “We willen ieder jaar verbeteren op het gebied van veiligheid, zowel bij de vrijwilligers van de Stichting Brabantsedag als bij alle wagenbouwersgroepen. Wij zijn een 100% vrijwilligersorganisatie, maar ook wij leggen de lat qua veiligheid ieder jaar weer hoger.”
Op de bouwplaats
Zodra in juni de huizenhoge bouwtenten verrijzen, is er aandacht voor veiligheid. Het onderwerp is ook vaste prik in het centrale overleg, het wagenbouwersplatform. De wagenbouwersgroepen hebben allemaal een werkgroep of verantwoordelijke voor veiligheid, vertelt Edwin van der Kruijs: “We spreken elkaar er op aan, natuurlijk. Geen teenslippers en zo, al vallen de mussen van het dak tijdens de bouw. Wel valbeveiliging voor werken op hoogte, veiligheidsschoenen aan en standaard met veiligheidsbril en gehoorbescherming boren, slijpen, zagen en lassen.”
Vanaf het allereerste ontwerp zijn constructie en veiligheid een belangrijk onderwerp waar structureel aandacht aan besteed wordt, telkens wanneer wagenbouwersgroepen hun tekeningen presenteren. De Technische Commissie van de Stichting Brabantsedag heeft expertise op het gebied van constructie, elektrotechniek, elektronica en transporttechniek. Samen met de wagenbouwersgroepen zoekt die naar mogelijkheden om alle creatieve ideeën ook daadwerkelijk veilig en robuust gerealiseerd te krijgen. “Ook tijdens de bouwperiode komt de Technische Commissie regelmatig langs bij de wagenbouwers, zodat we geen verrassingen tegenkomen tijdens de theaterparade zelf. De controles zijn streng maar wel altijd in dialoog met de wagenbouwers”, aldus Guus.
Tijdens de theaterparade
De inspecties zijn belangrijk, vindt hij: ““Elke wagen moet veilig starten. We ontvangen jaarlijks ruim dertigduizend toeschouwers, drie keer zoveel als het aantal inwoners van Heeze. Die willen we stuk voor stuk een bijzondere en vooral veilige belevenis bieden.”
Daarom lopen bij elk van de zestien huizenhoge theaterdecors wagenbegeleiders, voor de veiligheid en zodat er geen enorme gaten vallen tussen de rollende theatervoorstellingen. De stichting zet ook nog extra paradebegeleiders in, die elk vier wagenbegeleiders instrueren en coachen. De paradebegeleiders letten er ook strikt op dat het paradeparcours vrij blijft, aldus Guus: “Dat toeschouwers achter de hekken blijven en niet tussen wagens door even snel oversteken. Dat geldt ook voor persmensen en fotografen. Nee, ook met een perskaart kom je niet op het parcours. Slechts een handjevol eigen fotografen, herkenbaar aan hun Brabantsedag-shirt, mag op het parcours zelf werken. Maar zij zijn gepokt en gemazeld, weten precies waar ze op moeten letten.”
Verkeersmaatregelen
Om het enorme aantal gasten in goede banen te leiden, zijn bovendien maatregelen van kracht die de gemeente Heeze-Leende uitvaardigt. Zo is van 8.00 uur tot 20.00 uur een groot gedeelte van het dorp afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Daarnaast is er vanaf 8.00 uur ook een calamiteitenroute die wordt vrijgehouden voor eventueel benodigde hulpdiensten. Op die route mag je niet stilstaan of parkeren, en dat geldt ook voor de aanwonenden. Verkeerd geparkeerde auto’s op die route worden zonder pardon weggesleept. Bij wegafsluitingen staan verkeersregelaars wiens aanwijzingen altijd moeten worden opgevolgd. Alle verkeersmaatregelen (en vergunningen) zijn te vinden op heeze-leende.nl/verkeer.
Opgeruimd staat netjes
Naast veiligheid is ook schoon dit jaar thema van de Brabantsedag, door groot in te zetten op de aanpak van zwerfafval. Want na een fantastische dag wil in Heeze nog wel een grote berg zwerfafval achterblijven … De gemeente Heeze-Leende, AJC projectmanagement en stichting Brabantsedag Heeze slaan daarom dit jaar de handen ineen om er vanaf nu ook de schoonste theaterparade van het land van te maken, vertelt Anique van der Leegte van AJC projectmanagement: “In de afgelopen jaren heeft de gemeente de Brabantsedag aangemerkt als project binnen de algemene gemeentelijke aanpak zwerfafval. De eerste stappen naar een schoon evenement worden dit jaar gezet. Met posters worden de afvalbakken duidelijker zichtbaar. Op de sfeerpleinen zullen afvaleilanden de aandacht trekken. Bovendien delen promotors afvalzakjes uit aan het publiek, zodat afval tijdens de parade verzameld en na afloop weggegooid kan worden. En ook op de rollende theaterdecors wordt extra aandacht besteed aan het voorkomen van zwerfafval. Zo proberen we publiek en artiesten optimaal te faciliteren het dorp schoon te houden.”
Stichting Brabantsedag Heeze is actief betrokken en het hele project is daarom vormgegeven met de Brabantsedagstijl in het achterhoofd.